FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Bereményi Géza: A HÍDEMBER

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

2012. december 19-én kerül sor idei utolsó rendezvényünkre, Az én "történelmi" mozim címet viselő Anno Filmklubunk hatodik vetítésére, amelynek részletes ismertetője előtt kérjük, olvassa el a regisztráció pontos feltételeit.

IDŐPONTVÁLTOZÁS!

Az előző évektől eltérően idei vetítéseink 17.30-kor kezdődnek!

REGISZTRÁCIÓ!

A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Részvételi szándékát kérjük, az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a 301-49-20-as telefonszámon jelezze. Amennyiben sikeresen regisztrált, a kezdés előtt legkésőbb 5 perccel érkezzen meg, mert csak addig tudunk az Ön számára ülőhelyet biztosítani.


6. vetítés - 2012. december 19. (szerda) 17.30


Bereményi Géza: A HÍDEMBER

(színes, magyar történelmi film, 140 perc, 2002)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: CSORBA LÁSZLÓ történész,

a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója

Az Anno Filmklub – A történelmi film harmadik évadáról bővebben:
a teljes program

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt bármilyen korosztályból!

A filmklub programjai ingyenesen látogathatók!

A film ajánlója:

A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában, és egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született magyar arisztokrata életét mutatja be.
A Napóleon bukása utáni években az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. A megszégyenített asszony hirtelen halála végzetesen megváltoztatja a léha fiatalembert, aki azontúl a felelősség megszállottja lesz és nagy művek létrehozásával akar úrrá lenni sorsán. Egy nagyszabású barátság és egy különös, minden akadályokon felülemelkedő újabb szerelem segítségével a gróf a korszak híres politikusa lesz, a magyar ellenzék vezére - és ezzel szándékai és neveltetése ellenére a Habsburgok ellenfele. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődést akarja szolgálni. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázkódtatják meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba. Amíg elborult elmével vegetál egy Bécs melletti magánszanatóriumban, rémlátomásai valóra válnak: a Monarchia különös kegyetlenséggel torolja meg a magyar provincia lázadását. Barátait kivégzik és az engedetlen ország az övéhez hasonló apátiába süllyed. Ekkor a már öreg gróf csodás hirtelenséggel, visszanyerve régi képességeit és energiáját, úgy dönt, hogy felrázza hazáját és egy utolsó, nagy játszmába kezd a Birodalommal.

Olvasnivaló:

PORT.hu, 2002. április 15.: A Hídember
Index, 2002. április 12.: A Legunalmasabb Magyar
Mancs, 2002. április 17.: "Történelmi filmre szükség van" I.
Mancs, 2002. április 17.: "Történelmi filmre szükség van" II.
Mancs, 2002. április 24.: Bereményi Géza: A Hídember
Népszabadság, 2002. április 5.: Tiszta a lelkiismeretem-interjú Bereményi Gézával
Népszabadság, 2002. április 15.: Egy élet a romok alatt
Népszabadság, 2002. május 9.: Sikerfilm a Hídember
Népszava, 2002. április 16.: Hídember és a pénzemberek

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés