FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A MaNDA megkezdte az adatexportot az Europeana felé

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
ujmandalogokicsilead

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) megkezdte az adatszolgáltatást az európai digitális adatbázis, az Europeana számára – mondta Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója kedden tartott sajtótájékoztatóján.

Az intézményvezető tájékoztatása szerint legalább 300 ezer dokumentumot digitalizáltak már a MaNDA keretén belül, az intézmény adatbázisa az év végére mintegy ötszörösére fog nőni. A MaNDA az Europeana alapsztenderdjét (ESE) magyarította, illetve építettek egy exportmodult az Europeanához. Lovas Lajos kitért arra, hogy a tesztek áprilisban sikeresen lezárultak, az európai szervezet tudja fogadni a tömeges magyar adatexportot. A MaNDA a nagyobb európai intézményekből importálni is tömegesen fog, a teszt az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben zajlott.

mandasajttajujvarossyandor
Ujvárossy Andor az adatokról beszélt (fotó:MaNDA/Major László)

Mint elhangzott, az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Mintaprogram keretében tavaly novembertől idén április 30-ig kilencszáz közfoglalkoztatott segítségével mintegy 100 ezer publikus kulturális érték, ezen belül egymillió metaadat került a MaNDA adatbázisába. A százezer digitalizált dokumentumból 56 ezer volt kép, 33 ezer szöveg, 1335 mozgókép, 116 hanganyag és 90 darab 3D-s felvétel. „A közfoglalkoztatási program célja az volt, hogy minél nagyobb mértékben növeljük a MaNDA adatbázisában található kulturális örökségi dokumentumok számát mind a kisebb helyi, mind az országos hatókörű gyűjtemények esetében. A program segítségével képzett munkaerőt, zömmel diplomás dolgozókat tudtunk biztosítani az amúgy munkaerőhiánnyal küszködő intézményeknek” – mondta Ujvárossy Andor főigazgatói irodavezető. A program 36 településen és 160 intézményben zajlott, az eszközöket – számítógépeket, szkennereket, digitalizáló szetteket – a munkához a MaNDA biztosította, a mintegy fél év alatt a kilencszáz közfoglalkoztatottból 110-en tudtak állást találni a munkaerőpiacon. Az összesen tíz darab 3D-s szett segítségével tudták beszkennelni az intézmények a náluk található képzőművészeti alkotásokat. Lovas Lajos elmondta, hogy az említett 100 ezer publikus kulturális örökségi érték mellett mintegy 117 ezer dokumentum áll ellenőrzés alatt. Beszélt arról, hogy a közgyűjteményi elemek száma 100 milliós nagyságrendű, a rendszer napi tízezrével képes gyarapítani az adatbázist.

mandasajttajlovaslajos
Lovas Lajos bemutatta az adatbázist (fotó: MaNDA/Major László)

„Folyik Kertész Mihály 1914-ben készült, Tolonc című, korábban elveszettnek vélt egészestés némafilmjének felújítása a Filmlaboratóriumban, amelyhez a filmalaptól nyertünk 14 millió forintot. Egy modern szkenner segítségével lehetőség van belenagyítás nélkül a megrongálódott kép stabilizálására, és a munka talán már őszre elkészül” – mondta Lovas Lajos az MTI-nek. Szintén most zajlik a magyar filmtörtének egyik legfontosabb alkotása, Szőcs István Emberek a havason című, 1942-ben készült filmjének digitális restaurálása a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A munka a nyáron befejeződhet, a film a MaNDA DVD-sorozatában is megjelenik.

mandasajttajlovaslajos
Lovas Lajos és az első 3D-ben digitalizált tárgy (fotó: MaNDA/Major László)

A MaNDA új közfoglalkoztatási programja legkésőbb június 1-jén indul héthónapos időtartammal, ötszáz közfoglalkoztatottal, 400 millió forintos bér- és járulékkerettel. Hozzátette: beruházási költség ezúttal nem lesz, hiszen a szükséges eszközöket már rendszerbe állították.

MTI/mandarchiv.hu

Módosítás dátuma: 2014. május 04. vasárnap, 22:20  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ágh Péter vezetheti tovább a Fidelitast - X. tisztújító kongresszusára készül az ifjúsági szervezet


Tizedik tisztújító kongresszusára készül vasárnap a Fidelitas a debreceni Kölcsey Központban. Közel ötszáz küldöttet várnak a Fidesz ifjúsági társszervezetének rendezvényére. Ágh Péternek várhatóan nem akad kihívója, viszont az alelnökök több mint felét lecserélik. Úgy tudjuk, a nagyobbik kormánypárt prominensei közül többen is megtisztelik jelenlétükkel az eseményt.

Bővebben...