FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Néprajzi Múzeum kiállításairól

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Belépőjegyek október 23-án

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2011. október 23-án (vasárnap) a múzeum saját kiállításai ingyen látogathatók. A World Press Photo 2011 kiállítás azonban ezen a napon is belépőjeggyel tekinthető meg.

Erdélyi templomok
Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből
Kamarakiállítás
2011. szeptember 17. - 2012. március 18.

A kiállításra kerülő alkotások épített örökségünk egy-egy fontos helyszínét mutatják be: református, katolikus, unitárius, görög katolikus, ortodox templomokat, haranglábakat, kolostorokat a soknemzetiségű és sokvallású Erdélyből.

Az 1890-1945 között készült akvarellek, tollrajzok, ceruzarajzok, külső és belső helyszíni felvételek, a dokumentálás és a művészi megörökítés eszközeivel élve, nemcsak a szakrális épületeket, hanem a hozzá tartozó közösséget, valamint a templomokban található berendezéseket, tárgyakat is megjelenítik. A dokumentálások nagy része a rajztanárok tevékenysége nyomán született, hiszen a 19. század második felétől a műemlékvédelmi és néprajzi anyag gyűjtői és feldolgozói főként közülük került ki, így például Huszka József, Telegdy Árpád, Szinte Gábor, Csete Balázs. Az alkotások másik részét grafikusok, festőművészek készítették, akik szintén a magyarság kulturális kincseinek megörökítéséért munkálkodtak. Hende Vince, Makoldy József, Bokros Ferenc művein és a rajztanárok munkáin keresztül Erdély különböző tájegységeire látogatunk, kalotaszegi, mezőségi és szilágysági fatemplomokat, székelyföldi vártemplomokat és szászföldi erődtemplomokat tekinthetünk meg. A korabeli levelekből, dokumentumokból jól látszik, hogy a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztálya támogatta a helyszíni gyűjtéseket, így kerültek később a Néprajzi Múzeumba a kiállításban szereplő képek.

Kevésbé ismert alkotókról van szó, műveik ritkán szerepelnek aukciós katalógusokban és árveréseken. Festményeik és a helyszínen készült grafikáik azonban arról tanúskodnak, hogy kellő hozzáértéssel és felkészültséggel, a dokumentálás (rajz, fotó, leírás) eszközeivel nagyon fontos művelődéstörténeti munkát végeztek el és hagyományoztak az utókorra.

A kiállítás a földszinti új kiállítótérben látható, és az aulából közelíthető meg.

Rendező: Tasnádi Zsuzsanna

ETNOMOBIL 2.0 - Kiállítás, fotóműterem, archívum

A Néprajzi Múzeum által koordinált MaDok-program új, mobil időszaki kiállítása

2011. július 20. - 2011. október 30.

Az egyedülálló, lakókocsiban utazó kiállítás 17 hazai múzeum együttműködésével jött létre, célja a mozgás és a kultúra kapcsolatának bemutatása mai tárgyak és történetek mozaikos elrendezésével, a látogatók bevonásával. Az EtnoMobil 2.0 a MaDok-program 2011. évi kiemelt rendezvénye.

Etnomibol 2.0Az EtnoMobil 2.0 című alternatív múzeumi kiállítási kezdeményezés több szempontból is izgalmas: hiszen nem egy múzeum vesz részt benne, hanem tizenhét! Múzeumok csinálják, mégsem a múltról szól, hanem arról a világról, amiben élünk. Széles intézményi keret, szerteágazó téma (mozgás és kultúra), a megvalósításra mégis összesen 10 négyzetméter jut, egy erre a célra átalakított lakókocsiban, ami július 20. és október 15. között rója az utakat egy muzeológus és egy múzeumpedagógus közreműködésével. Részletekből összeillesztett világ, amit a látogatók írnak tovább saját tárgyaikkal és történeteikkel. Olyan, mint egy mozaik vagy kirakós játék. A témák közül néhány kedvcsinálónak: utazás és mobilitás, menekülés, üzleti utazás, tanulás célú "felfedezés", diaszpórák utazásai, kamaszok mobil tárgyai, turizmus, rendszeres munkába járás, tájékozódás, mozgáskorlátozottság és mobilitás, zöld út, utazás és modellezés, utazás és higiénia.

Etnomibol 2.0Az EtnoMobil 2.0 különleges műtárgyait és a mozgás különféle eseteit szemléletes és interaktív játékokkal teszi a közönség számára élvezetessé. Az egyes megállókban a folyamatos Interaktivity során bárki részt vehet a műtárgyrejtvényben, alternatív tárlatvezetővé válhat, készíthet bérletet, mozgási naplót, körpanorámát, vagy éppen saját mobil tárgyának dokumentálásával is bekapcsolódhat a múzeumi mozgásba.

Az EtnoMobil 2.0 kiállítás megvalósításában együttműködő intézmények: Néprajzi Múzeum (Budapest), Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém), Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (Budapest), Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Budapest), XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény (Budapest), Városi Múzeum (Nagyatád), Iparművészeti Múzeum (Budapest), Magyar Zsidó Levéltár (Budapest), ELTE BTK Néprajzi Intézet (Budapest), Tragor Ignác Múzeum (Vác), Savaria Múzeum (Szombathely), Palóc Múzeum (Balassagyarmat), Textilmúzeum (Budapest), Budapesti Történeti Múzeum - Kiscelli Múzeum (Budapest), Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest), Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre), Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - Bajor Gizi Színészmúzeum (Budapest)

Az EtnoMobil 2.0 kiállítás megvalósításában közreműködő munkatársak:

Etnomibol 2.0Koncepció, rendezés: Frazon Zsófia

Múzeumpedagógia, koordináció, sajtó: Joó Emese

Látványterv, grafika: Seres Tamás, Agócs Írisz (Artista Művek)

Recycling kiviteli terv: Dani Gitta, Greznár Tamás

Kivitelezés: Dani Gitta, Greznár Tamás, Mészáros Csaba, Dani Boglárka, Boda Gyöngyvér, Gábor Dénes Kokó, Balogh Norbert, Szántó Gábor és Répás György

Digitális képkeret: Kemény Márton

Az EtnoMobil 2.0 kiállítás menetrendje:

július 20. Néprajzi Múzeum, Budapest

július 22-31. Művészetek Völgye Fesztivál, Kapolcs

augusztus 6. Bánkitó Fesztivál, Bánk

augusztus 10-14. Sziget Fesztivál, Budapest

szeptember 2. Textilmúzeum, Budapest

szeptember 3. Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

szeptember 4. OSZMI - Bajor Gizi Színészmúzeum, Budapest

szeptember 7. BTM - Kiscelli Múzeum, SFB konferencia

szeptember 10. XVIII. kerületi Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény (Bókay Kert)

szeptember 14. Városi Múzeum, Nagyatád

szeptember 16. Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

szeptember 18. Savaria Múzeum, Szombathely

szeptember 20. Tragor Ignác Múzeum, Vác (Görög Templom Kiállítóhely udvara)

szeptember 22. ELTE Néprajzi Intézete (Trefort kert)

szeptember 23-25. Placcc Fesztivál (Budapest, Kálvin tér)

október 4. Palóc Múzeum, Balassagyarmat

október 14. Királyerdei Művelődési Központ, Csepel, Budapest

október 28. Néprajzi Múzeum - MaDok-napok 8.

október 29. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

Az EtnoMobil 2.0 kiállítás utazó házigazdái:

Frazon Zsófia (Néprajzi Múzeum), Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 473-2415, 30-558-7698

Joó Emese (Néprajzi Múzeum), Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , 473-2423, 30-559-0895

A projektről írták, mondták:

Az EtnoMobil 2.0 Nagyatádon

Nagyatádi Televízió, 2011. szeptember 21.

Csudaszombat, MTV 2

2011. szeptember 24.

Kovácsy Tibor: EtnoMobil 2.0 kiállításkritika

Magyar Narancs, 2011. szeptember 8.

Fejős Zoltán: Útnak indult Magyarország legkisebb kiállítása

Magyar Múzeumok Online, 2011.07.21.

Pálfi Balázs: Esti beszélgetés - EtnoMobil 2.0

MR1-Kossuth Rádió

Csordás Lajos: Lakókocsiban utazó kiállítás

Népszabadság Online, 2011.07.11.

Frazon Zsófia: Illúzió helyett szemtől szemben

tranzit blog 2011.03.30.

Frazon Zsófia: Vegyük kézbe a kamerát és fussunk vele

tranzit blog 2011.04.01.

Frazon Zsófia: Mobilmozi, mobilszobor, mobilmúzeum - nemzetközi utakon

Magyar Múzeumok OnLine blog 2011.04.28.

További információk, képek, történetek az EtnoMobil 2.0 kiállítás blogján

Sajtószoba

Módosítás dátuma: 2011. október 18. kedd, 14:46  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés