FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Élménygazdaság kialakítása a keszthelyi Georgikon Majormúzeumban

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Előzmények:  Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A Georgikon Majormúzeum élménygazdasága” című pályázatot a ROP Irányító Hatósága 2010. októberében 192 millió Ft összegű (100%) támogatásra ítélte. Nézzék meg a www.elmenygazdasag.hu honlapot!

Projektgazda: Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Pályázati konstrukció: A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése

Projekt megvalósítás ideje: 2011. július 1. – 2012. június 30.

Helyszín: Georgikon Majormúzeum, 8360 Keszthely, Bercsényi u. 65-67.

Az élménygazdaság a Georgikon Majormúzeum 1,2 hektáros, fallal határolt kert részén valósul meg, amely szervesen kapcsolódik a Majormúzeum jelenlegi műemléki védelem alatt álló épületegyütteséhez. A majort Festetics György gróf 1797-ben, az Európában elsőként alapított önálló agrár-felsőoktatási tanintézettel, a Georgikonnal egy időben, tangazdasági céllal hozta létre.

 

A projekt megvalósulásával a kétszáz éves múltra visszatekintő történelmi, kulturális örökségnek, a mezőgazdaság, a kertkultúra történetében kiemelkedő szerepet játszó Georgikon majorban folytatott tevékenységnek szeretnénk emléket állítani, a korabeli gazdálkodást, a jellemző szántóföldi, a kertészeti, a konyhakerti növényeket, a kiskerti virágokat, a régi magyar haszonállat-fajtákat élményszerűen bemutatni.

 

Az élménygazdaság tervezett egységei: Szántóföldi növények bemutatókertje, Veteményes- és fűszerkert, Virágoskert, Gabonaföld, Szőlőskert, Cseresznyéskert (csonthéjas termésűek), Almáskert (almatermésűek), Cserjés, Baromfi- és takarmányudvar (nyári konyha, kamra, kosárfonó szín, kocsiszín, pajta, lóistálló, juhakol, baromfi és kutyaólak, állatkifutók, góré, galambdúc, méhesház), Gépszín.

 

A látogatók tájékoztatását gondosan elhelyezett táblákkal segítjük, ismertetjük a növények, a tájfajták elnevezéseit, a korra jellemző termesztési (tartási) jellemzőit, történetét. Lehetőséget biztosítunk az állatok etetésére, simogatására, a takarmányok előkészítésére. A korabeli erőgépeket fedett gépszínben mutatjuk be.

 

Az ismeretátadás mellett igyekszünk a fiatalabb és az idősebb generáció számára egyaránt kellemes időtöltést, szórakozást és pihenést biztosítani, hangulatos pihenőhelyeket, a parasztgyerekek játékát idéző eszközöket, játszóhelyeket (kiskordék, taligák, játszópajta, növénylabirintus) kialakítani. A ligetes vagy a sorokban telepített gyümölcsös, a változatos növénycsoportok, a lugas, a gondosan kialakított állattartó részek várhatóan hangulatos elemei lesznek az élménygazdaságnak.

 

A három elszigetelt udvarra és kertre osztott 2,5 hektáros múzeumban a körbejárást, a kiállítótermek és a kert könnyebb megközelítését szolgálják a tervezett új kialakítású átjárók és kapuk. A kerthez vezető udvaron a jegypénztár és kiadványok árusítására tervezett fogadóépület, a parkolók, a biciklitároló, a látogatók színvonalasabb fogadását, kiszolgálását biztosítja.

 

A honvédként hazát szolgáló 1848-as georgikoni diákok emlékére harangláb hívja majd fel a figyelmet.

 

A projekt tervezésénél a fenntarthatóság, a művelési, működtetési szempontok meghatározóak voltak. A beruházás megvalósulását követően számos egyedi jelleget hordozó hagyományőrző rendezvény, program bevezetése tervezett.

Módosítás dátuma: 2013. március 30. szombat, 20:31  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés