FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A szocializmus játékszerei

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

alt

Működtethető modellekkel, kultikus játékokkal idézi fel egy kor játékiparát a „Szocializmus játékszerei” kiállítás a Közlekedési Múzeumban. A tárlat azt mutatja meg, hogy a milyen képet közvetített a gyermekek felé az élet minden területét uraló és irányító állam magáról - és milyenek is voltak valójában a szocialista ipar által gyártott játékok.

A kiállítás felidézi a szocialista tábor, azaz a Szovjetunió, az NDK, Csehszlovákia, Lengyelország, Bulgária, Románia, Kína és természetesen Magyarország játékiparát, a hazánkban készült mechanikai játékokat és számos, ritkaságszámba menő, nagy értékű gyűjteményi darabot.

A játékok jelentős része a hiánygazdaság keretei között készült, gyakran inkább statisztikai célok kielégítésére szolgált, így e termékek nem egy esetben komoly esztétikai, minőségbeli problémákkal küzdöttek. Mindezek dacára sokak számára egy-egy játékszer azonban valóban máig emlegetett, kedves emlék maradt…

A tárlaton olyan, ma már kultikus játékok is láthatóak, mint a lábbal hajtott szovjet Moszkvicsok, a cseh és keletnémet autómodellek, a PIKO játékvasutak - vagy a magyar „slágertermékek”: a Pénzverdei modellvasút illetve az évtizedeken keresztül változatlan formában, milliós példányszámban gyártott lendületautók, a futurisztikus küllemű holdjáró vagy a csilingelős mozdony.

Mindez nem csak „steril” múzeumi környezetben tekinthető meg, a kiállításban felidéznek egy 60-as évekbeli karácsonyi életképet, egy korabeli nappali szobát, ahol a gyerekek a karácsonyi ajándékokat bontogatják, és mindeközben az „új” diafilmeket nézik.

Módosítás dátuma: 2012. január 07. szombat, 13:55  

Hozzászólások  

 
0 #4 Tóth József 2012-01-10 20:55
Mikor menjünk? üdv.tkj
 
 
0 #3 critical 2012-01-09 19:25
;-)
 
 
0 #2 Vass Katalin 2012-01-08 22:27
Nagyon jó ötlet! :roll: Mi (Sima-Vassok) benne vagyunk! Legalább láthatnánk végre a legújabb Tóth trónörököst :lol:
Üdv: Kati
 
 
+1 #1 Tóth József 2012-01-07 14:26
Mit szólnátok egy közös kiállítás látogatáshoz?
--
Üdvözlettel:tkj
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Regionális információs és tanácsadó nap ifjúsági célú pályázatokról
Az NCSSZI-Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság Nyugat-dunátúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodája 2012. április 19-én, Szombathelyen Regionális információs és tanácsadó napot szervez, ahol az ifjúsági célú, valamint ifjúsági célra is fordítható forrásokról kapnak tájékoztatást a résztvevők.

A rendezvény:

Időpontja:  2012. április 19. (csütörtök), 13,30 óra  
Helyszíne:  Polgármesteri Hivatal, Szombathely, Kossuth u. 1-3.

Bővebben...