FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Népművészet Veszprém megyében

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

„Az ékítés módja és jelleme…” címmel néprajzi kiállítás nyílt tegnap délután a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban.

A múzeum három éves tudományos kutatást indít Veszprém és Zala megye népművészeti monográfiájának megalkotásáért. Ezen alkalomból rendezték a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság gyűjteményéből válogatott kiállítást.

A kiállítás megnyitón S. dr. Lackovits Emőke beszélt a népművészet jelentőségéről és jellegzetességeiről. Mint fogalmazott: a tárgyak, a folklór, az ünnepek, a rítusok együttese maga a népművészet, amiről azonban maguk a tárgyak „mondanak” legtöbbet. A tárlat egyfajta keresztmetszetet ad a megye népművészetéről.

A kiállítás tematikája a foglalkozásokra és népi művészeti ágakra épül. A kiállítótérben a népi textíliák mellett megtekinthetjük a fazekasmesterség remekeit, csodás pásztorfaragásokat láthatunk, találkozhatunk a szűcsök, szűrösök remekeivel és a céhekhez kapcsolódó tárgyakkal.

A – Dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató által rendezett – tárlat érdekessége, hogy népi iparművészet alkotásai is megjelennek benne a hagyományos népművészeti tárgyak mellett. A pár éve készült hímzések, csipkék, lószőrékszerek, szarufaragások a népművészei hagyomány továbbélését bizonyítják.

A tárlat 2012. február 5-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban.
vehir.hu, 2011.06.16.

 

Módosítás dátuma: 2011. július 16. szombat, 21:16  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés