FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

L. Simon László: Átalakul a kollégiumi rendszer, kevesebb kurátor lesz a Nemzeti Kulturális Alapnál

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Átalakul a kollégiumi rendszer, kevesebb kurátor lesz a Nemzeti Kulturális Alapnál - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában L. Simon László. A szervezet elnöke kiemelte: átcsoportosítanának bizonyos feladatokat is, és ha gyorsan elfogadja a minisztérium a javaslatukat, már január elsejével változhat a rendszer.

Lesz olyan kiemelt terület, amelyet csak egy kollégium végezhet, ilyen például a könyvkiadás, vagyis minden könyvkiadási pályázatot az adott kollégium koordinál majd - fejtette ki a Fidesz politikusa.

L. Simon László szerint újra kell gondolni a könyvkiadás támogatását, mert eddig sok támogatott könyv a raktárakban porosodott, és nem jutott el a kereskedelmi forgalomig vagy a könyvtárakba. Az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke kiemelte: a terv az, hogy nem a szerzőt vagy a kiadót támogatják, hanem úgy adnak pénzt a kéziratokra, hogy a könyv a könyvtárakba kerüljön.

Az állami támogatásnál a minőségi könyvkiadásra kell helyezni a hangsúlyt - hangsúlyozta. A Nemzeti Kulturális Alap elnöke azt mondta, hogy a könyvkiadáson belül több alprogramot akar indítani, például a tudományos könyvkiadást szeretné újra pozícionálni, és oda kell figyelni az e-bookra is, mert nem szabad lemaradni ezen a területen.

L. Simon László arról is beszélt, hogy senki sem akarja Budapestről elvinni a Parlament mellett lévő József Attila-szobrot. A kulturális bizottság elnöke szerint rosszul idézték a szavait.

A Kossuth tér rendezéséről szóló határozati javaslat nem két-három szobor helyéről szól, hanem arról, hogy a teret birtokba vehessék a látogatók - emelte ki a Fidesz politikusa. Kifejtette: az a cél, hogy 2014-ig épüljön meg a mélygarázs, a tér vizuális arculata a háború előttihez közelítsen és a Parlamentben nagy részét lehessen látogatni.

Ha a tér rendezése megkívánja, akkor elképzelhető, hogy mozgatni kell majd a szobrot, de a fővárosból nem akarják elvinni azt - hangsúlyozta L. Simon László, aki szerint az sem kizárt, hogy a Duna partjára kerül József Attila szobra. 

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.
Hanganyag: Exterde Tibor
Kapcsolódó hanganyagok:
  • L. Simon László 1. rész 
  • L. Simon László 2. rész 
Módosítás dátuma: 2011. október 24. hétfő, 20:27  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Új Nemzedék Jövőjéért Program a VOLT-on!

A VOLT nemcsak szórakozás, nemcsak buli és party.time, van itt helye és tere az értelmes napközbeni beszélgetéseknek és diskurzusoknak is. Annyi a program, már napközben is, hogy nehéz az ember dolga…több helyre mégsem tudok menni. Ma az európai roma keretstratégia mellett délután az ifjúságpolitika volt a terítéken. Menni vagy maradni? – Ifjúságpolitika Magyarországon ez a fő keret, s mindennap más-más beszélgetések hívják a ‘más-nap’os hallgatóságot és újra magukhoz térő fesztiválozókat.

Bővebben...