FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

"A legfontosabb célok között határoztuk meg a vidéki múzeumok és levéltárak fejlesztését"

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
A 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési időszak magyarországi tervezésekor a kulturális területen a legfontosabb célok között határoztuk meg a vidéki múzeumok és levéltárak fejlesztését – hangsúlyozta a kultúráért felelős államtitkár internetes fogadóóráján a fidesz.hu fórumán.  L. Simon László kitért többek között a magyar történelmi filmek fontosságára, a tervezett Múzeumi negyedre, a Várbazárra, és megígérte, hogy nemrég indult blogja nem jut az 1-2 beírást megélt politikus-blogok sorsára.

L. Simon László aláhúzta, a Magyar Mozgókép Közalapítvány által felhalmozott adósságok konszolidációjának sikeres lezárását követően beindította filmtámogatási rendszerét a Magyar Nemzeti Filmalap. A politikus reméli, hogy ennek az eredményeképpen hamarosan a mozikba és a tévéképernyőkre kerülhetnek a legújabb magyar filmalkotások. Az államtitkár arról is beszélt, hogy ő is már többször jelezte, szükség lenne a magyar történelem sorsfordító időszakait és eseményeit bemutató, nagyszabású játékfilmekre.


A független színházak idei támogatásával kapcsolatban L. Simon László elmondta, február 15-ig kell kiírni a jogszabályoknak megfelelően a pályázatot, amit meg is fognak tenni. A pályázatok elbírálását a lehető leggyorsabban elvégezzük, és az utalással sem fogunk késlekedni. A tavaly zárolt összegeket is sikerült visszaszereznünk, így utólag ezeket is megkapják  a független társulatok – tette hozzá.

L. Simon László beszámolt arról is, hogy a múzeumok átadása, átvétele határidőre megtörtént, a megyei intézményfenntartó központok időben átadták a települési önkormányzatoknak az intézményeket. A finanszírozási hátteret biztosító jogszabályok is mind elkészültek, az önkormányzati múzeumok belügyminisztériumi költségvetésből érdekeltségnövelő rendszerben történő finanszírozásáról szóló Emmi-rendeletet éppen ma hagyta jóvá a miniszteri értekezletünk – fűzte hozzá. A képviselő szerint a vidéki múzeumi intézményrendszer az elmúlt években rendkívül alulfinanszírozott volt. A tavalyi 2,6 milliárddal szemben idén 4 milliárd forintot fogunk ezen intézményekre fordítani, ezt egészítik ki a fenntartó önkormányzatok – tette hozzá.


Az államtitkár több tervről is beszámolt, melyek a közeljövőben megvalósulhatnak. Az idén ünnepeljük Gárdonyi Géza születésének 150 évfordulóját, ennek keretében olvasást népszerűsítő programot is szeretnénk beindítani. A nemzet művésze-díj bevezetését tervezzük, az ezzel kapcsolatos jogszabálytervezeten jelenleg dolgozik az államtitkárságunk – sorolta. A közeljövőben megvalósuló tervek közé tartozik a 2014-ben átadandó Ybl tervezte Várbazár is. L. Simon László szerint ez azért is szimbolikus értékű, mert jövőre lesz Ybl Miklós születésének 200. évfordulója, és szeretnék 2014-et a magyar építőművészet évévé nyilvánítani. Az idén is meghirdetjük az Alfa-programot, amelyből 300 millió forintot fordítunk önkormányzati múzeumok kiállításainak a fejlesztésére – mondta el.

A távolabbi tervek közül szóba került a Múzeumi negyed tervezte. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Európa számos fővárosában, Berlintől Bécsig jelentős múzeumi fejlesztések valósultak meg az elmúlt húsz évben, a Közel-Keleten pedig a turizmus további élénkítése érdekében gigantikus építési és fejlesztési terveket dolgoztak ki. Ebből  a nemzetközi versenyből jelentős gyűjteményekkel és múzeumi hagyományokkal rendelkező hazánk sem maradhat ki – szögezte le.


L. Simon László megígérte, nemrég indult blogja nem jut az 1-2 beírást megélt politikus-blogok sorsára. A legtöbb politikussal szemben én gyakorlott szerző vagyok – jegyezte meg.

(fidesz.hu)
Módosítás dátuma: 2013. január 30. szerda, 11:25  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Veszprémben nyílt meg az első Kontaktpont

Csütörtökön délelőtt átadták Veszprémben az Új Nemzedék Plusz első ifjúságsegítéssel foglalkozó Kontaktpont irodáját.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi iroda ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy a lassan egy éve, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által előterjesztett és a kormány által elfogadott Új Nemzedék Plusz ifjúságpolitikai program egyik fő feladata, hogy egy találkozási pontot hozzon létre a fiatalok és a döntéshozók között. Ez is segíti a fiatalokat jövőképük megfogalmazásában és a munkaerőpiacra való zökkenőmentes belépésükben.

Bővebben...