FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

GET READY! Hosszú távú együttműködés az Ifjúsági Demokráciaprojektek támogatása érdekében

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Fiatalok Lendületben Programiroda a cseh, litván, osztrák nemzeti irodákkal együttműködve, a SALTO Participation Resource Center támogatásával 2010 januárjában hosszú távú fejlesztési folyamat elindításáról döntött a Fiatalok Lendületben Program 1.3, azaz az Ifjúsági Demokráciaprojektek kategóriájában beadott pályázatok mennyiségének és minőségének növelése céljából.Mivel ez egy viszonylag új, előzmények nélküli pályázati kategória, így nem meglepő, hogy a bevezetés tapasztalatai azt mutatták, hogy mind a formai, mind a tartalmi kritériumokhoz való igazodás időnként nehézségeket okozott a pályázóknak.

Egy olyan fejlesztési folyamat indult el ennek feloldására, mely az egyes országok pályázó szervezeteinek támogatása mellett a nemzetközi együttműködés adta lehetőségek kiaknázását is fel kívánja használni. A nemzetközi csapattal közösen tervezett, de helyi igényekre szabott hazai fejlesztési folyamat mellett tehát rendszeresen zajlott a tapasztalatok cseréje, illetve bizonyos elemekben közvetlen együttműködés is történt.

A hazai megközelítés 2010-ben főleg az információterjesztésére fókuszált. Készítettünk egy rövid információs anyagot a pályázati kategória sajátosságairól, melyben kitértünk arra is, hogy melyek a legfőbb különbségek az 1.3 és 1.2 (Ifjúsági kezdeményezések) valamint az 5.1 (Ifjúságpolitikai együttműködések) kategóriák között, hiszen tapasztalataink szerint többnyire ezzel a két kategóriával mosták össze az Ifjúsági Demokráciaprojekteket a pályázók. Ebben az anyagban nyertes projektötleteket is ismertettünk. Az információs anyag terjesztése mellett információs napokat szerveztünk több régióban, lehetőség szerint minél több olyan szervezetet is bevonva, akik még egyáltalán nem, vagy csak egy-két kategóriában pályáztak rendszeresen eddig.

2011-ben a fejlesztés hangsúlya az érdeklődő szervezeti kör támogatásáról szólt. Egy háromnapos képzés során 12 szervezet képviselőjével dolgoztunk együtt, akik mind célcsoportjuk, mind az ifjúsági munkában alkalmazott megközelítésük, módszertanuk tekintetében színes csoportot alkottak. Az ifjúsági szervezetek képviselői mellett egy önkormányzati képviselő is részt vett a képzésen, hiszen a kategória fontos eleme és nagy lehetősége a döntéshozókkal, szakértőkkel való együttgondolkodás a projektek keretein belül. A pályázatok megírását és beadását a képzést követően is folyamatosan támogattuk és ösztönözzük továbbra is: márciusban pl. részvételt biztosítottunk Bécsben egy kapcsolatépítő szemináriumon a külföldi partnerek megtalálása céljából. De emellett folyamatos lehetőség nyílik skype-s, e-mailes vagy személyes konzultációra a folyamat hazai facilitátorával, Hajdu-Kis Diánával a tervezett pályázatokkal kapcsolatban. A képzésen részt vevő szervezetek közül eddig hárman adtak be ötletes és jó színvonalú pályázatot, és nyertek támogatást - nekik ezúton is gratulálunk.

2012-ben szeretnénk ötvözni az információterjesztését és a további, szervezetekre szabott támogatást. Illetve egy részletesebb tájékoztató kiadványt tervezünk kiadni, már a projektgeneráló folyamat tapasztalataival is kiegészítve, és újabb szervezeteket is bevonni ebbe a folyamatba.

Amennyiben érdekli ez a pályázati kategória, vagy akár már formálódó projektötlete is van, és szívesen konzultálna ezzel kapcsolatban, jelezze szándékát a Fiatalok Lendületben Programiroda Ifjúsági Demokráciaprojektek kategória programkoordinátorának, Bánáti Zsombornak a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail címen.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Megtartotta első ülését a Dömötör Csaba által vezetett YEPP új elnöksége - beszámoló a ciprusi nyári egyetemről

Idén nyáron is megtartotta a YEPP (az Európai Néppárt ifjúsági szervezete) szokásos nyári rendezvényét, mely számunkra azért is volt különleges, mert ez volt az első esemény, amelyre Dömötör Csaba már a szervezet elnökeként érkezett. A majdnem 30 országból érkező résztvevők ezúttal Cipruson találkoztak, a Nedisy vendégszeretetét élvezve. A Fidelitast Csabán kívül Henter Lilla és Faragó Csaba a Fidelitas Külügyi Kabinetjének tagjai képviselték.

Bővebben...