FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Bethlen Alap és a működési költségek: lehet is, nem is

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Nyilvánosak A magyar kultúráért és oktatásért pályázatok idei végeredményei, a támogatásokat első alkalommal osztotta szét a Szülőföld Alap jogutódjaként létrejött, határon túli támogatási rendszereket egyesítő Bethlen Gábor Alap.
Tavaly ősszel a nemzettudat megőrzése volt az elsődleges szempont a kuratóriumok döntéseinél, és ez az elv idén is érvényesülni látszik. Ha csak a szlovákiai magyar nyelvű országos médiumok területén megítélt anyagiakat tekintjük, szinte pontosan ugyanazok szerepeltek sikeresen, mint tavaly. Majdnem 1,2 millió forintot kapott a Vox Iuventae Polgári Társulás a körkép.sk internetes hírportál működésére, a Szövetség a Közös Célokért 3 milliót a felvidék.ma internetes portál működtetésére és fejlesztésére, a Pro Saga pedig 2 milliót „a Szabad Újság rovatainak támogatására“. A támogatott célok között számos esetben maga a működés szerepel, annak ellenére, hogy a Bethlen Alap irányelvei között a következő olvasható: „A támogatásra leginkább érdemes pályázók a pályázati forrásokat nem alapvetően saját működésükre költik, hanem mérhető eredménnyel, valódi helyi igényt kielégítő programokra, fejlesztésekre használják fel“.
A legnagyobb összegű támogatást (4 millió forintot) - szintén működési költségekre - a gútai székhelyű (Komárom környékén terjesztett) Dunatáj regionális hetilap kapta. Az eredmények teljes listáját (oktatás, felnőttképzés, kulturális örökség megőrzése) a pályázók megtekinthetik a bgazrt.hu internetes oldalon.
Az alap kuratóriumai egyébként a MÁÉRT tagszervezeteinek (a magyar kormány határon túli partnerpártjainak) az ajánlásai alapján döntenek. Az alapon belül a teljes külhoni támogatás kapcsán három személy hozza a végleges döntést: Gál András Levente, a KIM közigazgatási államtitkára, Semjén Zsolt nemzetpolitikát felügyelő miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár. Az alap egész vezetősége, élén Ulicsák Szilárd miniszteri biztossal egyébként e hónap elején lemondott. A Népszava megjegyzi, a hagyományosan az erdélyi Tusványoson megrendezett szabadegyetem óta látszik, gond van a gyökeresen átalakított határon túli támogatáspolitika körül. A lap szerint erre utal, hogy az idei rendezvényeken egyetlen támogatáspolitikai vezető sem volt jelen, a programból pedig teljesen kimaradt ez a különben örökzöld téma. A HVG meg nem erősített információi szerint a Szülőföldön magyarul! és a Magyar kultúráért és oktatásért pályázat késése vezetett a Bethlen Gábor Alap vezetőségének lemondásához.

Veres István

http://ujszo.com/online/kozelet/2011/08/20/a-bethlen-alap-es-a-mukodesi-koltsegek-lehet-is-nem-is

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés