FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Milliókat kaphat, aki lakást, házat újít fel - új energiapályázatok jönnek!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A fejlesztési tárca 1,6 milliárd forintos pályázatot írt ki a energetikai felújításokra és takarékos új otthonok építésére. A kkv-k 9 milliárdra pályázhatnak energiatakarékosságuk növelése érdekében.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére az Új Széchenyi-terv Zöld beruházási rendszerben - jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár. A Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják.

A Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) részeként pedig 9 milliárd forint pályázati forrást nyitottak meg, itt mikro-, kis-, és középvállalkozások kaphatnak segítséget ahhoz, hogy működésük során növeljék az energia- és nyersanyaghasználat hatékonyságát.

A hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex energetikai korszerűsítésére természetes személyek és lakóközösségek nyújthatnak majd be pályázatot. A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett a nyílászárók cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz rendszerek felújítása, átalakítása, valamint a megújuló energia felhasználásának elősegítése. Lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítás esetén, legfeljebb 3-5 millió forint támogatás nyerhető el, a pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti.

A beruházással érintett lakóingatlannak legalább három energetikai kategóriát kell javulnia, és legalább a B szintű besorolást el kell érnie. Az új építésű otthonok támogatásának célja, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai szintet érjenek el. A kiíráson természetes személyek és építtető gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forinthoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval.

A fejlesztési minisztérium közleménye szerint a támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozással folyosított összeg. A pályázatok augusztus 15. és október 30. között, illetve a keret kimerüléséig nyújthatók be. A pályázati felhívás és útmutató az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapjáról (www.energiakozpont.hu) érhető el.

Bencsik elmondta, az EBRD napokban közzétett tanulmánya szerint Magyarország már közel áll a világ élvonalához a karbonszegény gazdaságra áttérés folyamatában, de még bőven van elvégzendő feladat. A hazai épületállomány energiafelhasználásának hatékonyabbá tétele egyrészt csökkenti a rezsiterheket, másrészt hozzájárul a belső piaci kereslet élénkítéséhez.

Az államtitkár szerint jelenleg az energiaipar és az energiagazdaság forradalma zajlik, a tét pedig nem csupán a technológiai lépéstartás, hanem a piaci versenyképesség megőrzése.


A harmadik negyedévben jön a napenergia
Szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukció - tette hozzá Bencsik.
A családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára megnyitni tervezett kiírás a harmadik negyedévben jelenhet meg közel 3 milliárd forint keretösszeggel.

Forrás:   Leszák Tamás
http://www.napi.hu/ingatlan/milliokat_kaphat_aki_lakast_hazat_ujit_fel_uj_energiapalyazatok_jonnek.489471.html

 

Módosítás dátuma: 2011. július 14. csütörtök, 13:15  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés